Folo This Blog

Halaman

Khamis, 25 Ogos 2011

kuih raya dari cina diragui

Assalamualaikum..
Ini untuk peringatan bagi orang-orang Muslim. Siapa yang dah baca Berita Harian mesti tahu hal ini. Sempena nak menyambut Aidilfitri ni ramai peniaga yang mencari rezeki dan ade pula mengambil kesempatan keatas kita. Lihat dibawah :

Rabu, 24 Ogos 2011

watch update kipas tanpa bilah

Toyota Camry 2012 generasi ketujuh diperkenalkan secara rasmi

Toyota Camry SE 2012 4 Toyota Camry 2012 generasi ketujuh diperkenalkan secara rasmi
Salah satu antara model terbaru yang paling dinanti-nantikan tahun ini sudah tentu sedan eksekutif Toyota Camry 2012. Generasi ketujuh Camry itu telah diperkenalkan di pasaran Amerika Utara kelmarin. Hadir dengan rekaan terbaru di segenap bahagian dalaman dan luaran, Toyota Camry 2012 didatangkan dalam enam varian untuk dipilih. Antaranya ialah varian permulaan L, LE, XLE dan gred sporty SE. Varian XLE dan SE boleh didapati dengan enjin empat silinder atau V6. Versi hibrid pula tersedia varian LE dan XLE.
Untuk pasaran Malaysia yang akan dilancarkan tidak lama lagi, dijangkakan akan terdapat perbezaan ketara dari segi rekaan muka depan dan belakang berbanding model untuk pasaran Amerika Utara. Dibawah berikut ialah petikan daripada siaran akhbar Toyota USA;
Toyota Introduces Seventh-Generation Camry for 2012
TORRANCE, Calif. – Toyota introduced today the all-new, seventh-generation Camry, America’s best-selling car for nine years running and 13 of the past 14 years. The 2012 Camry debuts a bold, sophisticated new design with a more spacious interior, improved driving dynamics and an even quieter ride than before.  With class leading safety, fuel economy and multi-media technology added in, the end result is the best Camry ever made.
Introduced in 1983, the Toyota Camry would later establish the template for the modern midsize sedan, setting benchmarks for Quality, Dependability and Reliability, along with a comfortable, quiet ride. Since that time, Toyota has sold more than 15 million Camry models worldwide.
Toyota Camry SE 2012 5 Toyota Camry 2012 generasi ketujuh diperkenalkan secara rasmi
Toyota Camry SE 2012 7 Toyota Camry 2012 generasi ketujuh diperkenalkan secara rasmi

Mengira Kapasiti Penghawa Dingin Split Unit

Terdapat beberapa versi pengiraan yang biasa digunakan. Pengiraan2 ini memberikan keputusan yang lebih kurang sama.

Kapasiti penghawa dingin jenis split unit biasanya adalah dalam unit HP (House Power) dan kapasiti yang terdapat di pasaran adalah 1HP, 1.5HP, 2HP, 2.5HP dan 3HP.

VERSI 1
Pengiraan versi ini dibuat dengan mengganggap bilik tersebut diduduki oleh 2 orang, ketinggian siling 3 meter, tingkap yang tidak berlangsir dan peralatan elektrik (termasuk lampu) tidak melebihi 100W.

di mana
Contoh:
Sebuah bilik berukuran 16' x 20'. Maka pengiraan kapasiti penghawa dingin adalah;

 Maka kapasiti penghawa dingin yang sesuai ialah 2.5HP


VERSI 2
Pengiraan versi ini dibuat dengan mengganggap bilik tersebut mempunyai tingkap yang tidak berlangsir dan peralatan elektrik (termasuk lampu) tidak melebihi 100W.
 di mana

Contoh:
Sebuah bilik berukuran 16' x 20' dengan ketinggian 9.8 kaki (3 meter) dan diduduki oleh 2 orang.
Maka kapasiti penghawa dingin yang sesuai ialah 2.5HP

Berapakah kos bil elektrik anda ?
Sekiranya penghawa dingin anda berkuasa 2.5 HP, digunakan selama 5 jam setiap hari, maka kos bil elektrik anda (kos maksimum) untuk penghawa dingin dalam sebulan ialah
 Nota:
1HP = 0.746 kiloWatt

Kipas Tanpa Bilah

Dyson Air Multiplier adalah kipas tanpa bilah. Kipas ini mampu menggandakan aliran udara 15 kali lebih kuat daripada aliran udara biasa.

Dyson Air Multiplie juga mudah untuk dibersihkan dan tidah berbahaya kerana tiada bilah kipas yang bergerak. Teknologi Dyson Air Multiplier ini diinspirasikan dari teknologi pengecas turbo (untuk enjin kereta) dan teknologi enjin jet untuk menjana aliran udara yang bertenaga
 
 

Maklumat Pada Tayar Kereta


Cuba lihat pada tayar kereta anda, anda pasti akan menemui susunan nombor dan huruf seperti gambarajah di atas ini. Ia memberitahu tahu tentang ciri-ciri tayar kenderaan anda. Berikut adalah keterangan susunan nombor dan huruf tersebut:
  1. Lebar tayar, W, dalam unit mm
  2. Nisbah aspek,dalam unit % = (W/H)x100. Tinggi tayar, H boleh dikira menggunakan rumus ini.
  3. Tayar dibuat dalam bentuk bulat
  4. Diameter rim dalam unit inci
  5. Index beban - Kapasiti beban yang boleh ditampung oleh tayar. Rujuk jadual di bawah
  6. Kadar kelajuan - Kelajuan maksimum yang boleh tampung oleh tayar. Rujuk jadual di bawah

 

sistem pendawaian d umah

Gambar di atas menunjukkan kotak agihan (Distribution Board - DB) sistem bekalan elektrik 1 fasa. Ia biasanya terdapat di rumah2 teres, rumah Semi-D dan rumah2 di kampung.

Suis utama
Berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah. Ada rumah yang menggunakan fius menggantikan suis utama.

RCD (Residual Current Device)
Kadangkala dikenali sebagai RCCB (Residual Current Circuit Breaker) atau ELCB (Earth Leakage Circuit Breaker). Alat ini merupakan alat paling penting kerana ia melindungi anda dari renjatan elektrik dan peralatan elektrik dari voltan tinggi akibat kilat.

Kapasiti RCD yang sering digunakan adalah 40A dan 63A yang mempunyai kepekaan 100mA atau 300mA.

MCB (Miniature Circuit Breaker)
Disambung kepada pendawaian soket plug dan pendawaian lampu/kipas. Ia berfungsi untuk memutuskan bekalan elektrik sekiranya arus elektrik yang tinggi melebihi kapasiti MCB.

Arus tinggi berlaku disebabkan berlaku litar pintas antara wayar live dan wayar neutral ataupun penggunaan peralatan elektrik yang terlalu banyak.

Kapasiti MCB yang selalu digunakan adalah
  • 6A (untuk pendawaian lampu/kipas)
  • 20A (untuk pendawaian soket plug)
  • 32A  (untuk pendawaian soket plug)
script>